Ενημέρωση για τον κορονοϊό COVID-19 από τον Φοροτεχνικό της ΠΕΣΕΔΕ και του ΣΠΕΔΕΘ & Κ.Μ. κ. Χρήστο Βέντζιο

Μέχρι την ώρα που γράφεται το ενημερωτικό αυτό σημείωμα -Κυριακή 29.3.2020 απόγευμα-

οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις δεν έχουν ενταχθεί στον πίνακα των επιχειρήσεων που πλήττονται  από τις επιπτώσεις της εμφάνισης του κορονοιού COVID 19.

Οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) οι οποίο αρχίζουν από 41 , 42 , και 43 και δεν βρίσκονται στον πίνακα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην λειτουργία και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων  (πλην βεβαίως των ούτως ή άλλως αυξημένων μέτρων προστασίας που όλοι πρέπει να παίρνουμε για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοιού).  Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων και πληρωμής οφειλών  συνεχίζουν και τρέχουν  κανονικά. Οι παρατάσεις που δόθηκαν  και αφορούν  όλες τις επιχειρήσει είναι σε δηλώσεις φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου , χαρτοσήμου ,  περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας , φόρου διαμονής και  φόρου κληρονομιάς.

Αντίθετα , στον πίνακα περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες των μηχανικών  με τους εξής ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας  ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/3/2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στον ο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020.

71.11  Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων

71.12  Δραστηριότητες  μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών 

71.20 Τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις

Οσα ισχύουν για αυτές τις   επιχειρήσεις , περιγράφονται  και εξειδικεύονται στην απόφαση 12998/232/28- 3-2020 των Υπουργών Οικονομικών -Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε .

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αλλά και όσα μέχρι τώρα συμβαίνουν , ο πίνακας ανανεώνεται και συμπληρώνεται συνεχώς με την προσθήκη  νέων  ΚΑΔ. Για τυχόν εξελίξεις στον κλάδο θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Καλή δύναμη σε όλους μας , γιατί πρέπει να αντέξουμε.   

Για να διαβάσετε πατήστε ΕΔΩ